Contact | Impressum | Pers | Sitemap
     
 
Schriftsoort vergroten schriftsoort verkleinen in kleur zwart-wit
Dag
Maand
Jaar
nachten
kamers
personen
       RSS Feed
 
Bad Ems-film

Bad Ems - Film angucken

Virtuele wandeling

Virtual Tour

Brochures & downloads

Evenementen

» meer

 «  » 
SoMoDiMiDoFrSa
28
29
30
31
02
03
04
05
06
07
09
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
02
03

---
---
Kracht en vitaliteit

Gezondheidsweek vanaf € 357 
Profiteer zeven dagen lang van de gebundelde medische competentie van het kuuroord.  Versterk uw gezondheid en verzamel nieuwe energie.

» meer...


 

Geneeskrachtige bronnen

Seite ausdrucken

Buitengewoon interessant is in Bad Ems een rondleiding naar het geneeskrachtige bronwater. Niet alleen voor de tong is dit een ontdekkingsreis, want iedere spuitende – of geneeskrachtige bron smaakt anders! Hoogst verschillend komen de bronnen ook aan de oppervlakte: soms in de vorm van een eenvoudige bron – drie verschillende alleen al in de Brunnenhalle (Bronnenhal), soms ook in een mooi rondtempeltje aan de rivier, dan weer compleet verborgen in een rotsspleet of spectaculair in een 8 meter hoge artesische fontein. (rondleidingen naar de geneeskrachtige bronnen vinden regelmatig plaats).

Wat zeggen chemici en artsen over de 15 geneeskrachtige bronnen van Bad Ems? Het zijn alkalisch-muriatische (natriumchloride-bevattende) koolzuurhoudende minerale bronnen, die – uniek voor Duitsland - hier ook als 27° tot 57°C warme bronnen voorkomen. Iedere bron heeft een ander “signalement”, een verschillende mineralensamenstelling. Het brede spectrum van toepassingen gaat van slijmvliesontstekingen van de luchtwegen, acute en chronische ziekten van de bronchiën, het strottenhoofd, de keel tot aan maag- en darmslijmvliesontstekingen en enkele stofwisselingsziekten. De bekendste bronnen van de stad zijn:

Overzicht van de belangrijkste bronnen


Robert-Kampen-Sprudel (Robert Kampe-spuitende Bron)
Deze bron is een kandidaat voor het Guinness Book of Records: met zijn 57°C behoort hij tot de warmste in Duitsland. Als hij goed in vorm is, spuit de fontein in de zomer met zijn artesische water zelfs 8 meter hoog – geheel alleen door natuurlijke druk. De geneeskrachtige werking is er ook zonder het water - in de Emser Pastilles. Na het verdampen van het water blijven per liter 3,5 gram minerale zouten over, die nu sinds bijna 150 jaar tot de weldoende en niet alleen door operazangers gewaardeerde pastilles geperst worden.

Kesselbrunnen (Ketelbron)
De eerste drie geneeskrachtige bronnen bevinden zich direct in de Brunnenhalle (Bronnenhal). Doet u zichzelf iets goeds en probeert u het 43°C warme geneeskrachtige water!


 
Kaiserbrunnen (Keizerbron)
In 1996 werd deze geneeskrachtige bron weer in bedrijf genomen. Zijn genezend water helpt vooral bij problemen met de spijsverteringsorganen.

Emser Kränchen ® (Emser Kraantje)
De wel beroemdste bron van Bad Ems helpt bij ziekten van de ademwegen. Tot 1989 verzond men het water uit het Emser Kränchen ® in flessen over de gehele wereld. Thans moet men zich het gezonde nat zelf afvullen of in de Bronnenhal gelijk drinken.


Quellenturm (Bronnentoren)
Het hoog uitstekende bouwwerk op de linker Lahnoever werd in 1907/8 boven de vier mondingen van de Neuquelle
(nieuwe bron) opgericht en staat thans onder monumentenzorg. Vandaag de dag gebruikt men de warmte van het water ook voor de verwarmingsinstallatie van het Staatsbad.


König-Wilhelm-Felsenquelle (Koning Wilhelm-rotsbron)

Verborgen – en alleen bij een rondleiding naar de geneeskrachtige bronnen te zien – ligt deze uit kunsthistorisch oogpunt interessante drinkplaats. Rood Veronees marmer, verwerkt in de stijl van het classicisme, doet vermoeden, dat dit een voorname bron was. Uiteindelijk stond nog-Koning Wilhelm in 1867 toe, zijn naam aan de Felsenquelle te geven. Dat de bron thans geen water meer uitgiet heeft niets met "koningloze" tijden, maar alles met de waterstand van de Lahn te maken.

Römerquelle (Romeinenbron)
Of de Romeinen zich in dit water gebaad hebben of het gedronken hebben is niet helemaal zeker. Het 42°C warme geneeskrachtige water van de Römerquelle maakt zich in het bijzonder bij stofwisselingsproblemen waar, en daarmee zou het zeker ook de oude Romeinen na een overvloedig gelag goede diensten bewezen hebben.